DOI azonosító kezelése

A nemzeti felsőoktatásról szóló 2011. évi CCIV. törvény módosításakor beiktatott 53/A. § (2) bekezdése az alábbiakat írja elő:

„(2) A doktori értekezést és téziseit elektronikus formában a Magyar Tudományos Művek Tárában, az általánosan elfogadott nemzetközi gyakorlatnak megfelelően (DOI) azonosítóval ellátva, mindenki számára hozzáférhetővé kell tenni.”

 

A DOI (Digital Object Identifier) rendszer a digitális környezetben fellelhető tartalmak azonosítására szolgál, segítségével biztosítható az elektronikus dokumentumok internetes elérésének folyamatossága.

A PhD dolgozatok DOI azonosítóval való megjelölése tárgyában a Szenátus 458/2013. számú határozatával jóváhagyta a Miskolci Egyetem és az MTA Könyvtár és Információs Központ (MTA KIK) közötti megállapodást, amely alapján az MTA KIK a DataCite szervezeten keresztül DOI azonosítót biztosít.

 

A feladat végrehajtásának lépései:

A védés előtt a doktori iskola adminisztrátora elküldi a PhD értekezést és téziseit a midra@uni-miskolc.hu címre.

A könyvtár elhelyezi az értekezést és a téziseket a MIDRA adatbázisban és a linkeket visszaküldi a doktori iskola adminisztrátorának.

A doktori iskola adminisztrátora doktori.hu-ra feltölti a linkeket.

Az EDT döntés után a sikeres védés tényéről a Tudományos és Nemzetközi Rektorhelyettesi Titkárság (TNRT) értesítést küld a midra@uni-miskolc.hu címre.

A könyvtár képzi a DOI-t, a disszertációban elhelyezi az azonosítót (szoftverrel rábélyegzi) és cseréli a repozitóriumban a fájlt.

A könyvtár az értekezésre mutató új linket elküldi a doktori iskola adminisztrátorának és az MTMT adminisztrátornak (kontiki@uni-miskolc.hu).

A levél tartalmazza:

 • DOI azonosító számot,
 • a PDF-kre mutató linket, amit az ODT honlapján kell elhelyezni
 • a MIDRA metaadatokra mutató linket, ami a szerzőnek az MTMT-ben rögzítenie.

A doktori iskola adminisztrátora a doktori.hu-n cseréli a linkeket és értesíti a szerzőt, hogy a MIDRA-ban elérhető a végleges, DOI-s változat. A rendelkezésére álló nyomtatott értekezésbe beírja a DOI-t.

A szerző felviszi az MTMT-be az értekezés adatait, DOI-val, DOI-s url-lel. (A szerző ne a PDF-re, hanem a metaadatra mutató linket vegye fel az MTMT-be!)

A szerző értesíti a könyvtárat (midra@uni-miskolc.hu) és a TNRT-t (rekkazar@uni-miskolc.hu), ha bekerült az MTMT-be az értekezés, mert csak ezután kérhető a DOI élesítése.

A könyvtár kéri az MTA KIK doi-info@konyvtar.mta.hu címen a DOI élesítését.

Ha az élesítés sikerességéről visszajelzés érkezett, akkor értesíti a 4-es admin jogosultsággal rendelkező MTMT adminisztrátort, hogy hitelesítse az értekezést az MTMT-ben. A hitelesítés során az adminisztrátornak hozzáférést kell biztosítani a Tudományos és Nemzetközi Rektorhelyettesi Titkárság anyakönyvi anyagához.

 

Szerző feladatai

Sikeres védést követően a doktori iskola adminisztrátora megküldi neki az értekezés DOI azonosítóját, az értekezés elérhetőségét a MIDRA adatbázisban.

Felviszi az értekezést az MTMT-be. Itt az alábbi speciális adatok megadására kell figyelni:

 • Közlemények kézi felvitele alatt a disszertáció adatlapot válassza.
  Megjelenés év megegyezik a védés évével.Azonosítóknál vegye fel a DOI-t.
 • Azonosítóknál a MIDRA alatt adja meg az értekezés MIDRA rekordra mutatató linkjét (azt a linket, amit a doktori iskolától megkapott). Jelenleg még nem választható ki az azonosítók alatt a MIDRA, amíg ez nem változik, addig a Teljes dokumentum alá vegye fel a linket.
  Nem nyilvános mentés.

Értesíti a könyvtárat (midra@uni-miskolc.hu) és a TNRT-t (rekkazar@uni-miskolc.hu), ha bekerült az MTMT-be az értekezés.

 

Doktori iskola adminisztrátorának feladatai

A védés előtt a doktori iskola adminisztrátora elküldi a PhD értekezést és téziseit a midra@uni-miskolc.hu címre.

A könyvtár elhelyezi az értekezést és a téziseket a MIDRA adatbázisban és a linkeket visszaküldi a doktori iskola adminisztrátorának.

A doktori iskola adminisztrátora doktori.hu-ra feltölti a linkeket.

A sikeres védést követően könyvtár az értekezésre mutató új linket elküldi a doktori iskola adminisztrátorának.

A levél tartalmazza:

 • DOI azonosító számot,
 • a PDF-kre mutató linket, amit az ODT honlapján kell elhelyezni
 • a MIDRA metaadatokra mutató linket, ami a szerzőnek az MTMT-ben rögzítenie

A doktori iskola adminisztrátora a doktori.hu-n cseréli a linkeket és értesíti a szerzőt, hogy a MIDRA-ban elérhető a végleges, DOI-s változat. A rendelkezésére álló nyomtatott értekezésbe beírja a DOI-t. A szerzőnek küldött levél tartalmazza az értekezés DOI azonosítóját és az értekezés elérhetőségét a MIDRA adatbázisban.

 

Tudományos és Nemzetközi Rektorhelyettesi Titkárság feladatai

Az EDT döntés után a sikeres védés tényéről a TNRT értesítést küld a midra@uni-miskolc.hu címre.

A szerző értesíti a könyvtárat (midra@uni-miskolc.hu) és a TNRT-t (rekkazar@uni-miskolc.hu), ha bekerült az MTMT-be az értekezés.

A DOI élesítése után a 4-es admin jogosultsággal rendelkező MTMT adminisztrátornak hitelesítenie kell az értekezést az MTMT-ben. A hitelesítés során az adminisztrátornak hozzáférést kell biztosítani a Tudományos és Nemzetközi Rektorhelyettesi Titkárság anyakönyvi anyagához.

Fel